A TOBIAS lehetséges működtetése egymásra épülő modulszintekkel

A GYURIKA intézeti gyógyszertári rendszer osztályos modulja a következő egymásra épülő modulszintekkel konfigurálható:

Rendelés Gyógyszertárból

(modulszint 1)

Alapbeállítás, hogy az osztályok a gyógyszertártól elektronikus úton rendeljenek a gyógyszertártól. Az osztályon összeállított rendeléseket elektronikus úton kapja meg a gyógyszertár, és a kiszolgálásról szóló bizonylatok elektronikusan is visszaérkeznek az osztályos TOBIAS rendszerbe.

A gyógyszertári rendszertől kapott on-line információk alapján a TOBIAS real-time információt nyújt az adott osztály gyógyszer keretének pillanatnyi állásáról. Az osztályos keret állását a gyógyszertári modul a termékek beszerzési ill. várható kiadási árán számítja. A keretek karbantartása a gyógyszertári rendszerben történik.

Osztályos gyógyszerkészlet kezelés, kiadás osztályos felhasználásra

(modulszint 2)

A gyógyszertári kiadások az adatkapcsolat folytán az osztályokon automatikusan készletre kerülnek, és a napi fogyások rögzítésével az osztály felhasználása és gyógyszerkészlete naprakészen követhető. A modulszinthez leltározási funkció is tartozik, mely időszaki készletfelvételre ill. ellenőrzésre ad lehetőséget.

Osztályos gyógyszerkészlet kezelés betegre szóló kiadással

(modulszint 3)

A gyógyszertári kiadások az adatkapcsolat folytán az osztályokon automatikusan készletre kerülnek és a kiadások rögzítésével az osztály felhasználása és gyógyszerkészlete naprakészen követhető. A napi fogyások betegre szólóan is rögzíthetők, miközben megmarad az összesített felhasználások rögzítésének lehetősége is a betegre nem osztható fogyások esetére.  A napi kiadások ismétlődés esetén egyszerű másolás funkcióval rögzíthetők, szükség esetén módosítási lehetőséggel.

A betegszintű felhasználások rögzítéshez a program a betegmozgásokat is nyilvántartja, melyhez a medikai rendszertől képes adatokat fogadni.

Lehetőség van egy osztály készletéből különböző költséghelyekre terhelni a fogyásokat, mind osztályos, mind betegszinten.

A felhasználások mind osztály, mind beteg szinten, mind költséghelyre bontva kimutathatók. A betegenkénti felhasználások folyamatos rögzítése módot ad arra is, hogy betegenkénti költségkimutatás készüljön termékszintű részletezettségben („betegszámla melléklet”).

Betegszintű gyógyszerelés a medikai rendszerben

(modulszint 4)

Ez a modulszint azt feltételezi, hogy a beteg terápiáját a medikai rendszer rögzíti, és abból egy vagy több napi összesített gyógyszerigények kérhetők le a TOBIAS osztályos modulban, melyet a kezelő továbbít a gyógyszertári modul felé. A kiosztásokat is a medikai rendszer rögzíti, amelyet kérésre átad az osztályos modulnak, ahonnan válaszul megkapja a felhasználások tényleges értékét.

Az osztályos készletek nyilvántartása a gyógyszertári kiadások és a medikai rendszertől kapott fogyási adatok alapján történik, kiegészítve azzal, hogy az összesített osztályos felhasználások rögzítésére továbbra is lehetőség van a Tóbiásban.

 

Betegszintű gyógyszerelés terápia előírással

(modulszint 5)

A terápiás modulszint funkcióival a betegek számára terápiás előírásokat (terápiás terv) rögzítünk a TOBIAS-ban, melyből napi gyógyszer igénylések készíthetők a gyógyszertár irányába. A terápiás terv naponta automatikusan ismétlődik, amíg azt le nem állítják. A terápiás funkció paraméterezhető módon jelenleg a kézi DAILY DOSE üzemmódot, ill. a PillPick gyógyszerosztó automatán keresztül történő betegre szóló kiosztást támogatja.

A lezárt terápiás tervet gyógyszerésznek kell ellenőrizni, és csak jóváhagyás után készül belőle megrendelés a gyógyszertár számára. A gyógyszertárból kiadott gyógyszerek osztályos készletre vétele automatikusan megtörténik.

A betegre szóló gyógyszer kiosztást a terápiás terv alapján rögzíti a kezelő, a ténylegesen kiadott gyógyszerek nyugtázásával, amely a kiadott gyógyszer vonalkódjának leolvasásával történik. Ezzel támogatja a rendszer a biztonságos gyógyszerelést, mivel tévesztés esetén figyelmeztetést küld a kezelőnek.  A terápia kiosztás nyugtázásával automatikusan megtörténik a készlet fogyasztása.

A terápiás terv összeállítása és ellenőrzése során lehetőség van a gyógyszer szakmai adatok ill. kölcsönhatások ellenőrzésére.

A kiadásokról betegre szóló, órára bontott szedési lista készíthető.

Lehetséges modulszint konfigurációk:

  • 1
  • 1+2
  • 1+2+3
  • 1+2+3+4
  • 1+2+3+5

Az osztályok csak a gyógyszertárban aktuálisan aktív gyógyszer portfólióból rendelhetnek, és minden osztályon konfigurálható egy szűkített gyógyszertörzs, mely az ott használatos gyógyszerekre korlátozódik.